Inspiration – tage og lofter
inspiration-tagsten0 Tagsten

I det sydlige Piemonte ses flere traditionelle tagbelægninger.

Tv: I det sydligste og generelt fattigere Alta-Langa ses endnu landhuse med tagsten af Langhe-sten.

Th: I den nordligere, lavere og mere frugtbare del af Langhe (hvor der bl.a. dyrkes vin), er der tradition for at anvende brændte teglsten og mursten til såvel tagbelægninger som lofter og etageadskillelser.

inspiration-tagsten00
inspiration-tagsten1 De mest udbredte og eftertragtede af de klassiske brændte tagsten i terracotta kaldes “coppi”. De ligger traditionelt som “munke og nonner” direkte på tagspærene.
Efter adskillige årtier med vind og vejr er taget ikke længere tæt, så man slipper sjældent for en omlægning af tagstenene ifm. en restaurering. Det er i den forbindelse oplagt at lægge et tæt undertag under de gamle coppi, som man ønsker at bevare.
DSCN2220
 inspiration-tagsten2 Tv: Der lægges et undertag af nye og tætte coppi, der lægges som nonner under de gamle coppi. Udhænget er udelukkende af gamle coppi.

Th: Der lægges et undertag af bølgeplader, hvorpå de gamle coppi lægges påny.

 inspiration-tagsten4
inspiration-buer1 Murede lofter

Murede lofter i røde terracotto-sten er udbredte i såvel stalde som beboelsesafsnit. De fleste murede lofter er opført som parallelle buer mellem jern- eller træbjælker.

Bjælkernes begrænsede længde har været dimensionerende for husets bredde og de traditionelle landhuse er da også lange og smalle. Meget ofte har den ene ende af huset været anvendt til beboelse, mens den anden ende rummer stalden med høloftet ovenover.

san-donato-stue2
inspiration-buer5 Tv: De murede bue-lofter er ofte udført med parallelle sten (tv) eller med stenene i sildebensmønster (th).

Th: I gamle huse kan man også finde lofter, hvor stenene ligger i utraditionelle mønstre – forskellige fra rum til rum.

 

robini-loft2
inspiration-buer8 Tv: Når de murede lofter hviler på træbjælker understøttes murstene ofte af simple lister, der er sømmet fast på siden af hver bjælke.

Th: En mere raffineret konstruktion med træbjælker ses, hvor bjælkernes diagonaler er drejet vandret og lodret.

mango-loft3
inspiration-buer2 De karakteristiske parallelle buer er særdeles charmerende, og de overgås kun af de hvælvede lofter, der afslører endnu større byggeteknisk kunnen.

Tv: Hvælvet loft i stalden i et stenhus ved Bubbio fra 1789 – under renovering.

Th: Staldloft efter renovering.

Bubbio2-kaelder8
inspiration-buer4 Tv: Hvælvet loft i landhus fra 1834 nær Acqui Terme.

Th: Hvælvet loft i vinkælder i landhus ved Mombercelli nær Asti.

inspiration-buer7