Inspiration – stenhuset og stenmurene
stokrose Stenmurene

Langhe-sten (La pietra di Langa) er den typiske natursten i det sydlige Piemonte fra provinserne Asti, Alessandria og Cuneo ned til de Liguriske Appeniner. Især i det såkaldte Alta-Langa har stenene i undergrunden været det primære byggemateriale.

De smukkeste stenmure er de gamle mure med et farvespil, som ikke er ødelagt af senere cement-fugning eller sandblæsning.

inspiration-stenmur2
inspiration-stenmur Traditionelt blev stenhuse og -mure bygget med jord/ler som bindemiddel mellem stenene. I bedste fald anvendte man kalkmørtel. Cement fandtes ikke.

Man vil således i de velkonstruerede gamle stenmure observere hvordan dygtige håndværkere har valgt især hjørnesten med omhu, således at stenenes indbyrdes placering i størst mulig udstrækning binder muren sammen.

inspiration-stenmur9
san-donato-vestside Stenenes farvespil og størrelse varierer fra dal til dal og afspejler geologien i det enkelte stenbrud, indholdet af jernoxid mm.

Tv: Stenene i området omkring Mango (Cuneo) er typisk fine og tynde.

Th: Stenhus ved Bistagno i Bormida-dalen, hvor stenene typisk er større. Denne stenvæg er desuden fuget.

inspiration-stenmur6
inspiration-stenmur4 Udvendigt er det ofte muligt at lade den rå stenmur stå ubehandlet. Indvendigt er det dog nødvendigt at fuge i mellem stenene.

Tv: Fugede stenvægge i et hus nær Acqui Terme. I denne uensartede stenvæg indgår deslige runde sten, som sandsynligvis er hentet fra flodsengen fra Bormida-floden.

Th: Fugede stenvægge i et hus ved Bistagno.

inspiration-stenmur7
 sandonato1 De lokale sten blev tidligere betragtet som et “fattigere” meteriale ift. de brændte mursten. Ofte blev stenhusets facader pudset op, når der var penge til det – i det mindste på den præsentable sydside af huset.

Ved restaureringen forestår så et større arbejde med at fritlægge og rense stenene.

 san-donato-facade2
inspiration-stenmur8 Der udvindes fortsat Langhe-sten af de lokale stenbrud til brug for restaureringer samt nye stenhuse og – mure.
Det kræver dog en hel del indsigt og håndværksmæssig kunnen at opføre nye stenmure i gammel stil.
Det er vanskeligt at opnå det eftertragtede pattina og farvespil, som ses i de gamle mure. Man er således sjældent i tvivl om hvorvidt en stenmur er ny eller original.
inspiration-stenmur5