Inspiration – døre, porte og vinduer
santo-stefano-doer1 Døre

Den hyppigst forekommende lokale træsort til hoveddøre og vinduer i de gamle landhuse er kastanjetræ (ægte kastanje). Også egetræ forekommer.

I dag anvendes fyrretræ i stor udstrækning på trods af, at denne blødere (og billigere) træsort er mere velegnet til indvendige døre. Et kompromis kan være brug af træsorten meranti, som er tilstrækkelig hårdfør til at modstå sol og temperaturpåvirkninger, men billigere end kastanje- og egetræ.

Tv: Når de originale hoveddøre kan bevares, giver de et billede at husets historie.

Th: I visse tilfælde kræves der en del af snedkeren for at genoplive en gammel dør.

inspiration-doere3
inspiration-doere2 Også indvendige døre kan måske bevares – omend de ofte er udført i en simplere træsort som poppel eller fyr. santo-stefano-doer2
inspiration-port3 Porte

I forbindelse med opførelsen af flere af de gamle landhuse blev der – når det var muligt – udgravet en grotte i den nærliggende klippe. Herved var byggematerialer – dvs. stenene – lige ved hånden og der opstod samtidig et køligt rum til opbevaring af mad og vin.

Indgangen til grotten lukkes med en port.

Tv: Gammel grotteport.

Th: Nyere grotteport.

inspiration-port4
inspiration-port5 Tv: Endnu en gammel grotteport.

Th: Dobbelt stalddør.

inspiration-port6
inspiration-port0 Tv: Ikke alle gamle porte står til at redde.

Th: Her er genskabt en kopi i kastanjetræ af den originale port.

inspiration-port1
inspiration-stenmur3 Vinduer

For blot 50 år siden var vinduer en kilde til kulde om vinteren og varme om sommeren.

Vinduerne i landhusene var små og næsten alle placeret i sydfacaden.

De gamle vinduer er ofte i kastanjetræ, og det kan være tillokkende at forsøge at bevare dem, da moderne energibevarende vinduer er tungere og kraftigere i strukturen med mindre lysindfald.

inspiration-vinduer1
inspiration-buer De karakteristiske store høloftsåbninger giver et godt lysindfald i de ellers ret mørke stenhuse, så de kan med fordel inddrages i beboelsesarealet.

Høloftsåbningerne er næsten altid sydvendte, og da der vanskeligt kan opsættes skodder for de store vinduer kan solindfaldet således også være en udfordring i sommermånederne.

ponti1
inspiration-buer00 Tv: Eksempel på enklere høloftsåbninger, hvori der er monteret et enkelt vindues-glas med indvendig solafskærmning.

Th: Klassiske høloftsbuer med dobbelte vinduesåbninger.

Piemonte 09